A kick-box (korábban all-style sportkarate) a karate, taekwon-do, ökölvívás elemeiből felépített küzdősport. A kick-box magyarra fordítva rúgás-ütést jelent, technikái így ütések, rúgások és védések. A kick-box 1970-72 között az USA-ban és Angliában alakult ki azáltal, hogy a sportolók védőfelszerelést kezdtek el használni az edzéseken, versenyeken. A legtöbbet tették e sport elterjesztéséért Mike Anderson és Peter Land urak. Ma már a kick-box olimpiai sport!

A szabályok a sportolók részére készültek. Azért keletkeztek, hogy mindkét küzdő félnek egyenlő esélye legyen a győzelemre. A bíróknak soha nem szabad elfelejteniük azért vannak a küzdőtéren és a ringben, hogy a versenyzőket szolgálják.

A pointfighting tatamisport. 7x7 méter nagyságú tatamin folynak a küzdelmek.

A pointfighting, mint azt az elnevezése is sugallja (pontharc), egy olyan szabályrendszer, amelyben a két versenyző engedélyezett technikát és sebességet alkalmazva azért küzd, hogy minél több pontot szerezzen.

A pointfighting fő jellemzői a technika gyors használata, vagyis könnyed, gyors és jól koordinált találatok elérése a cél. Ebben a szabályrendszerben egyenlő hangsúly van a kéz és láb technikákon. A technikák (ütések és rúgások) maximum félerővel hajthatók végre, azok szigorúan kontrollálandók.

Minden érvényes találat (ha a kéz vagy lábfej engedélyezett részével engedélyezett találatot visz be engedélyezett technikával) alkalmával a vezető bíró megállítja a küzdelmet és a két pontozóbíróval együtt értékelik a látottakat. A pointfighting mérkőzésen az győz, akinek a küzdőidő leteltével több pontja van

A sportolók öltözete hosszú nadrág és V-nyakú felső. Övet lehet viselni. 

A sportolók a pointfighting küzdelmek során az alábbi védőfelszereléseket viselik saját és ellenfelük testi épségének megóvása érdekében:
könnyű bandázs a kézen
1 pár nyitott tenyeres kesztyű
1 pár lábfejvédő
fejvédő
fogvédő
mellvédő (a női versenyeken)
könyökvédő
szuszpenzor
sípcsontvédő
lábfejvédő

A találatok pontértékei:
minden ütés 1 pont
rúgás testre 1 pont
rúgás fejre 2 pont
ugró rúgás testre 2 pont
ugró rúgás fejre 3 pont

 

A light-contact tatamisport. 7x7 méter nagyságú tatamin folynak a küzdelmek.

A light-contact (könnyű érintés), egy olyan szabályrendszer, amelyben a technikákat jól kontrolláltan, maximum félerővel kell alkalmazni. Az ennél erősebben kivitelezett technikákért figyelmeztetés jár! Egyenlő hangsúly van az ütés- és rúgástechnikákon.

A light-contact küzdelmekben a versenyzők folyamatosan küzdenek addig, amíg a vezető bíró “STOP” vezényszót nem mond.

A kick-light tatamisport. 7x7 méter nagyságú tatamin folynak a küzdelmek.

A kick-light, mint azt az elnevezése is sugallja, egy olyan szabályrendszer, amelyben a technikákat jól kontrolláltan, maximum félerővel kell alkalmazni, és engedélyezett technika a combrúgás. Az ennél erősebben kivitelezett technikákért figyelmeztetés jár!

A kick-light küzdelmekben a versenyzők folyamatosan küzdenek addig, amíg a vezető bíró “STOP” vezényszót nem mond.