A kick-box sport vezetői igen sokat dolgoznak azon hazánkban, hogy sportágunk egyre népszerűbb és támogatottabb legyen. Hogy ti is többet tudjatok erről a tevékenységről, bemutatjuk a legutóbbi - e témában készült - tájékoztatót.

 

TÁJÉKOZTATÁS a Magyar Kick-Box Szövetség elmúlt időkben sportdiplomáciai tevékenységének eredményeiről

 

1. WAKO-ban megszerzett világszövetségi pozíciók

A Magyar Szövetség képviselői jelenleg a következő pozíciókban folytatnak munkát:

      - Elnökségi (Board) tag - Király István

      - Tatami bírói bizottság: Galambos Péter

      - Ring bírói bizottság: Szabó Gábor

      - Technikai bizottság: Király István

      - Oktatási és edzőképzési Bizottság: Király István, elnök

      - Edzői Bizottság: Király István, alelnök

 

2. NOB (IOC) elismerés megszerzése

2016. szeptember 1-én a WAKO beadott egy több mint 400 oldalas akkreditációs kérelmet, amelyet a  Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezekben a hetekben bírál el. Amennyiben a NOB elfogadja a hivatalos akkreditációs kérelmünket, úgy akár 2017. januártól a NOB által hivatalosan is elismert sportággá válhat a kick-box. Az akkreditációs anyag elkészítésében tevékenyen működött közre Király István, a Szövetség Board-ba delegált képviselője.

Amennyiben visszaküldik hiánypótlásra, úgy a WAKO-nak további 6 hónapja van a megállapított hiányok pótlására. Remélhetőleg utána már minden akadály elhárul sportágunk hivatalos akkreditációja elöl. A beadványnak többek között része a Halker Királyteam Kickbox Akadémia által 2010-ben, az EU-s országok vezetőinek bemutatott Sportintegrációs program is.

A remélt olimpiai akkreditációval a magyar kick-box sportolók is jelentős előnyökhöz juthatnak. Amint köztudott, évek óta küzdünk azzal a problémával, hogy a felsőoktatási intézményekbe történő felvételi eljárások során sajnos nem számíthatók be a kick-boxos versenyeredmények plusz pontokként. Ennek egyetlen oka, hogy a sportágunk jelenleg nincs hivatalosan elismerve az NOB által. Reális remény van arra, hogy ez az akadály most a WAKO NOB általi elismerésével végleg elhárul.

 

3. A WAKO felvétele a NOB Fair Play Bizottságába

A WAKO vezető tisztségviselője, Espen Lund meghívta Dr. Kamuti Jenőt, az NOB Fair Play Bizottságának elnökét Dublinba, az Utánpótlás Világbajnokságra, aki egy nagysikerű 50 perces prezentációval mutatta be a Fair Play Bizottság munkáját.

Ezek után, a Magyar Kick-box Szövetség közbenjárása nyomán, Dr. Kamuti Jenő javaslatára a NOB Fair Play Bizottságának budapesti tisztújító közgyűlésén hivatalosan is elismert teljes jogú tagjává választotta a WAKO Világszövetséget. A budapesti eseményen – a Magyar Szövetség vezetőivel együtt - jelen volt a WAKO teljes vezérkara: Dr.  Borislav Pelevic elnök, Roy Baker alelnök és Espen Lund.

Ez a hivatalos tagság nagy lépés a NOB általi elismertséghez, hiszen mi, a WAKO már egy NOB bizottság hivatalos tagjaként, közelebb kerültünk a végső befogadáshoz. A WAKO vezetői köszönetüket fejezték ki a Magyar Szövetségnek, amely tevékenyszerepet játszott a tagság elnyerésében.

 

4 .WAKO Europe elnökségi tagság

Mariborban, a WAKO Európa-bajnokság ideje alatt került megrendezésre a WAKO Europe rendkívüli közgyűlése, melynek napirendjén, többek között 2 új elnökségi tag megválasztása is szerepelt.

Az elnökségi tagi pozíciókra 7 pályázat érkezett és a közgyűlésnek volt feladata eldönteni, hogy a jelentkezőkből ki lesz az a két fő, aki 2016-tól hivatalosan is a WAKO Europe Elnökségének (Board) teljes jogú tagja lesz.

Jelentős és az egész magyar kick-box sport számára fontos sportdiplomáciai sikerként könyvelhető el, hogy a jelenlévő 32 ország szavazataiból 28-at megszerezve, az egyik elnökségi tagi pozíciót Király István, a Magyar Szövetség által javasolt jelölt nyerte el.

 

5. WAKO Világbajnokság, 2017-ben Budapesten

A WAKO Europe közgyűlése mellett, Mariborban tartotta ülését a WAKO Világszövetség elnöksége is, melynek napirendi pontjai között szerepelt a 2017-es Kick-Box Világbajnokság rendezési jogáról szóló döntés.

A rendezési jog elnyerése érdekében Magyarország is beadta a pályázatát, amelyről a Szövetség elnöksége döntött egyhangúan.

A Board ülésen nem kevesebb, mint, 8 ország pályázatát kellett elbírálnia a WAKO elnökségének. Első körben a 4 legjobbnak ítélt kandidációt jutatta tovább az elnökség, ezek között a magyar pályázat is szerepelt. A második, végső körben már csak Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Madagaszkár és Magyarország pályázata maradt.

A szavazás az olimpia helyszínéről való szavazási szisztéma szerint történt, azaz minden elnökségi tag, minden országra szavazhat, majd a legkevesebb szavazatot kapó ország kiesik és így tovább, amíg csak egy, vagyis a győztes marad.

Nos, ennek a szisztémának az alkalmazására ezen a délutánon nem volt szükség, ugyanis 13 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül Magyarország nyerte el a 2017-es felnőtt Kick-Box Világbajnokság rendezési jogát! A számunkra sikeres szavazásban nagy szerepe volt a Board-ba delegált magyar képviselő Király István hatékony háttérmunkájának.

Ezzel a döntéssel nagy lehetőséget kapott a magyar kick-box sport. Emellett azonban - feltételezve egy budapesti rendezésű 2024-es Olimpia elnyerését – arra is lehetőség nyílhat, hogy a kick-box sport meghívott sportágként megjelenhessen az Olimpián.

 

Budapest, 2016. november 06.

A Magyar Kick-Box Szövetség elnöksége